Nova znanstvena monografija »Ergonomija v teoriji in praksi« - pomemben prispevek k literaturi na interdisciplinarnem področju Ergonomije

Kategorija novice: 
Obvestila

Prof. dr. Zvone Balantič iz Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru je v soavtorstvu s prof. dr. Andrejem Polajnarjem in prof. dr. Simono Jevšnik, pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdal znanstveno monografijo z naslovom Ergonomija v teoriji in praksi. Znanstveno monografijo sta recenzirala ugledna strokovnjaka prof. dr. Anton Zupan in doc. dr. Matjaž Maletič. Po mnenju recenzenta, našega profesorja doc. dr. Matjaža Maletiča, »je izdaja monografije neprecenljiva za širšo javnost in strokovnjake, ki delujejo na najrazličnejših področjih – tako tistih, ki so integralni del področja ergonomije, kot tudi tistih, ki se v posameznih segmentih prepletajo s področjem ergonomije«.

Znanstvena monografija je trilogija v treh dopolnjujočih se segmentih. Prvi segment je knjižni del imenovan Ergonomija v teoriji in praksi, ki zajema 495 strani. Drugi sklop je izdan na prenosnem elektronskem nosilcu, ki vsebuje 8 analitičnih multimedijskih vsebin z naslovom Ergonomski izzivi. Tretji del pa je dinamični portal www.etip.si (Ergonomski izzivi), ki omogoča predstavitev odličnih praks iz delovnih okolij, vendar temelji na dinamični osnovi in je nadgradljiv.

Avtorji so želeli bralcu ponuditi dva vzporedna svetova, ki se dopolnjujeta, in sicer v samih vsebinskih področjih in v načinu prenosa vsebin. Povezava med teoretičnimi vsebinami, zajetimi v klasičnem delu, in praktičnimi rešitvami iz raznovrstnih okolij, zbranimi v elektronskem delu, daje celotni monografiji posebno aktualno dinamiko, ki želi ujeti hiter utrip sodobnih mikro- in makroergonomskih okolij.

Prva predstavitev znanstvene monografije bo v petek, 2. 12. 2016, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v okviru Posveta Ergonomija v teoriji in praksi.

V mesecu januarju 2017 pa bo znanstvena monografija predstavljena tudi na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.